Qui som?

Som l’escola d’Educació Especial l’Arboç que pertany a la Fundació el Maresme (Fundació sense ànim de lucre) on atenem a nens i nenes amb diversitat funcional, nens que es mereixen el millor del millor, nens que necessiten coses especials per desenvolupar-se.

logo Escola l'Arboç

Tenim un problema!

Tenim un projecte que hem desenvolupat al llarg dels anys i que ara està fantàstic, a punt de caramel. L’ha portat a terme una estudiant d’enginyeria multimèdia com a TFG (Treball Final de Grau) i actualment està per acabar.

Aquest projecte consisteix en el desenvolupament d’aquesta web, que permet a persones pluridiscapacitades l’accés a diferents continguts multimèdia, on es poden crear i reproduir presentacions de 6 caselles en pantalla. Aquestes caselles tenen una imatge representativa i obren 6 vídeos del Youtube. Pots accedir a tota l’aplicació per encerclament (scanning), usant únicament els 2 clics del ratolí i sense haver de moure’l.


  És una eina molt i molt útil per simplificar l’accés a l'ordinador tant per els nens amb TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) com per persones amb discapacitat motriu. Actualment serveix perquè triïn la música que volen, facin de DJs, mirin pel·lícules, treballin temes curriculars com els colors, els animals, les emocions, etc. És molt important, per aquestes persones, poder comunicar-se, decidir, ser autònoms i l’aplicació els ho permet.

  El projecte Amida necessita una última empenta per fer-se realitat i és per aquest motiu que et demanem que ens donis un cop de mà per aconseguir l’ajuda econòmica que necessitem per finalitzar-lo (25.000€).

Com pots ajudar-nos? Doncs de mil maneres diferents!

 • Fes-nos arribar el contacte d’algú que creguis que pot estar interessat en fer una donació pel projecte o fes-li arribar la informació directament.
  • (La informació per fer donatius és al final de la pàgina)
  • Pots contactar amb nosaltres amb el correu: ajuda@amidacomunica.cat

 • Fes córrer el vídeo (LINK) i així ens ajudes a que arribi al màxim de persones possible! Envia'l per whatsapp o per correu, comparteix-lo al Facebook, Twitter,...

 • Fes divulgació del projecte a través de les xarxes socials o parlant-ne amb els teus amics!

 • Posa m'agrada! a la nostra pàgina de Facebook: http://facebook.com/amidacomunica (i convida als teus amics perquè també ho facin!)

Per què necessitem els diners?

Necessitem 25.000€ per invertir en hores perquè l’enginyera pugui acabar el portal, millorant-lo i fent-lo accessible a persones amb limitacions de tipus sensorial, cognitiu i motriu.

Un cop implementades totes les millores i noves característiques el portal permetrà el registre gratuït per tal que qualsevol persona pugui crear tantes presentacions com vulgui i així fer l'eina accessible a qualsevol usuari a qui li pugui ser d'utilitat. Actualment no ens ho podem permetre perquè l'eina no està acabada ni preparada per un gran volum de contingut i, per tant, només es permet la creació de una única presentació per usuari (a part de la utilització a nivell intern de l'escola d'Educació Especial l'Arboç).

Més concretament, algunes de les prestacions més destacables que faltaria per desenvolupar serien:

 • Implementar un cercador de presentacions àgil i intuïtiu

 • Afegir la possibilitat d’obrir pàgines web, aplicacions, jocs,etc. (ara només obre vídeos del Youtube)

 • Afegir veu sintètica per tal que sigui accessible per persones amb baixa visió

 • Fer possible l’accés a través de dispositius tàctils

Gràcies per posar-hi el teu gra de sorra! Per a nosaltres, que treballem amb aquesta població amb diversitat funcional i que sovint som la seva veu, creiem que hem d’explicar que ells hi són i que moltes vegades necessitem productes que no estan al mercat, sinó que els hem de fer Amida, tal i com diu el nom de l’aplicació.Informació per fer donatius

Si ens pots ajudar la informació del compte on fer donatius a la Fundació el Maresme és:

 • ENTITAT: La Caixa
 • IBAN: ES27 2100 0287 30 0200492486
 • BIC: CAIXESBBXXX
 • CONCEPTE: "Amida" (perquè sapiguem a què va destinat el diners)
logo Amida

AmidaComunica.cat és un entorn on-line que permet crear, reproduir i compartir presentacions "Amida".

Aquesta eina està pensada perquè estigui oberta a qualsevol persona a qui li pugui fer servei, mitjançant un registre gratuït. Tot i així, actualment només es permet la creació d'una única presentació per usuari ja que l'eina no està acabada ni preparada per un gran volum de contingut.

Què són les presentacions "Amida"?

Aquestes ofereixen la reproducció de fins a 6 vídeos del Youtube en un entorn tancat i pensat per tal de facilitar la seva reproducció a persones amb discapacitats motrius, sensorials, cognitives i emocionals, així com als que estan en edat d’escola bressol i educació infantil. Pretenen d'aquesta manera ser una eina que ofereix a aquests perfils d'usuari l'oportunitat de triar de manera autònoma entre 6 opcions.

Per tal d'evitar distraccions i excés d'informació les presentacions "Amida" es reprodueixen en pantalla completa i amb un disseny molt simple, entenedor i agradable.Aquestes presentacions tenen com a característica diferencial la seva forma d'accés. Per tal que aquesta s'adeqüi al màxim als diferents perfils d'usuari s'ofereixen dues opcions per tal de reproduir les presentacions:

captura de pantalla d'una presentació Amida de Carnaval
Il·lustració d'un ordinador reproduint una presentació Amida.
 • il·lustració d'un ratolí
  Ratolí - permet accedir als diferents vídeos fent un clic sobre la casella corresponent. Durant la reproducció dels vídeos cal prémer el botó dret per tornar enrere i l'esquerre per tornar a començar.
 • il·lustració d'un ratolí amb commutadors

  Encerclament dirigit - Permet limitar l'accés als dos clics del ratolí, sense que el moviment d'aquest afecti. El botó dret fa la cerca i l'esquerre l'acció.

  Aquest tipus d'accés pot ser utilitzat de dues maneres diferents:

  ⇨ Fent servir els clics del ratolí directament, útil per aquells usuaris capaços de fer clic als botons però incapaços de controlar el moviment d'aquest.


  • ⇨ Fent servir dos commutadors (associats als clics del ratolí usant ratolins adaptats), ja sigui per la necessitat de limitar els elements accessibles per l'usuari per tal d'evitar distraccions (per tant deixant al seu abast únicament els dos commutadors i la pantalla, eliminant el teclat i el ratolí) com per facilitar l'accés col•locant-los a la part del cos on l'usuari tingui més moviment voluntari.

   El commutador que emula el clic dret acostuma a ser de color groc (encarregat de fer la cerca) i el que emula el clic esquerre de color vermell (encarregat de fer l'acció).

   usuari utilitzant l'Amida amb commutadors
   Nen usant l'accés mitjançant polsadors.
  • captura de pantalla d'una presentació Amida de Carnaval
   Captura de pantalla d'una presentació Amida amb l'encerclament activat.

   Per activar la reproducció per encerclament dirigit cal prémer la lletra "e" del teclat i es seleccionarà la primera icona amb un requadre vermell. Per tal d'anar saltant d'icona en icona s'utilitzarà el botó dret (commutador groc) i per tal de reproduir el vídeo associat a la icona seleccionada s'utilitzarà el botó esquerre (commutador vermell).

   Durant la reproducció d'un vídeo el botó dret (commutador groc) s'utilitzarà per tornar enrere i el botó esquerre (commutador vermell) per tornar a començar la reproducció del vídeo actual.

El fet que aquestes presentacions puguin ser personalitzades fa que sigui una eina molt versàtil i potent ja que permet la creació de material adaptat de manera molt senzilla.  

Perquè sis icones?

Tot i que es permet la creació de presentacions amb menys icones, sis acostuma a ser el número òptim, sobretot si aquest utilitza l'encerclament dirigit ja que sinó el recorregut de l'elecció seria massa llarg.

nen usant commutadors
Alumna de l'Escola l'Arboç utilitzant l'aplicació web.

A qui va dirigit?

Les presentacions "Amida" estan pensades principalment per a nens en edat escolar amb una afectació neurològica important que interfereix greument el seu procés de desenvolupament i aprenentatge. També és útil per adults motriument molt afectats o amb una discapacitat cognitiva important així com nens en edat d’escola bressol i educació infantil ja que simplifica la utilització de l'ordinador creant entorns tancats.

A diferència de www.lamosqueta.cat on el contingut és únicament infantil, les presentacions Amida estan pensades per un ventall més gran d'usuaris permetent personalitzar el contingut per adequar-lo a l'edat i preferències de l'usuari. D'aquesta manera podem utilitzar aquesta eina fins i tot per fer de DJ!

logo mosqueta

"A mida"- Primera versió

El projecte "A mida" neix al 2008 des de l'escola d'E.E. l'Arboç de Mataró seguint la filosofia de www.lamosqueta.cat , un portal web dissenyat també des de l'escola que conté activitats tancades que poden ser utilitzades de manera autònoma i individualitzada amb el ratolí o amb polsadors.

logo amida v1

Aquesta primera versió de l' "A mida" pretenia ser una eina que oferís la possibilitat de personalitzar al màxim els continguts de les activitats pels usuaris de www.lamosqueta.cat i va ser desenvolupada com un programa per a PCs per la Sara Cortés, una estudiant de la EUPM com a projecte final de carrera.

Aquest programa va ser eina molt útil per treballar amb els alumnes del centre i s’està utilitzant a nivell local diàriament des d’aleshores.

captura de pantalla amida v1
Captura de pantalla de la reproducció d'una presentació de l' "A mida".
logo amida v2

"Amida" - Segona versió

Degut a la gran utilització de la primera versió l'escola va començar a cercar la manera de començar un nou projecte amb la mateixa filosofia fent el salt a Internet.

És en aquest punt quan neix la nova versió de l'"Amida" desenvolupada per la Marina Gavin, estudiant d'Enginyeria Multimèdia a la Salle Barcelona i que mantenint la filosofia de la primera versió, inclou noves funcionalitats i pretén fer arribar aquesta eina al màxim nombre de persones.

La diferència més rellevant d'aquesta segona versió és que s'ha desenvolupat com una aplicació web, aspecte que permet que pugui ser més accessible a un major nombre d'usuaris. De la mateixa manera que la primera versió, permet la creació de presentacions "Amida" personalitzades i la reproducció d'aquestes tant usant el ratolí com mitjançant encerclament dirigit. Al ser una pàgina web permet la creació d'una galeria que facilita que els usuaris puguin reproduir les seves presentacions des de diferents ordinadors.

Aquesta nova versió inclou diferents eines que permeten organitzar les presentacions per tal de potenciar l'oportunitat de compartir el material creat. Algunes d'aquestes són les etiquetes (que permeten classificar les presentacions per paraules clau), l'opció de llistar les presentacions per usuari (per tal de poder agrupar les presentacions d'un mateix centre, per exemple), l'opció de duplicar presentacions (per tal d'aprofitar material ja creat per altres usuaris i poder-lo adaptar a noves necessitats),...

Actualment el projecte Amida necessita una última empenta per fer-se realitat, i és per aquest motiu que necessitem la teva ajuda.

Links d'interès

Contacta amb nosaltres!

Per qualsevol aspecte relacionat amb l'ajuda pel projecte Amida, envieu-nos un correu a: ajuda@amidacomunica.cat

Per qualsevol suggeriment o pregunta podeu contactar amb nosaltres a través del següent correu: amida@amidacomunica.cat

Facebook Amida Twitter Amida Envia un correu