Des de l'escola d'Educació Especial l'Arboç de la Fundació el Maresme hem estat premiats pel V concurs Nacional de Projectes en Tecnologia de Suport i Comunicació que convoca #ASPACEnet amb el projecte #ConRitmo.

I amb aquest premi estem tirant endavant aquest projecte.

Si vols estar al corrent de la seva evolució i no perdre-te'n cap detall estigues pendent al nostre bloc.

fotografia de la façana de l'escola
Façana de l'escola.
Logo d'AspaceNET

Què és #ASPACEnet?

#ASPACEnet és un projecte que té com a missió millorar l'autonomia i la qualitat de vida de les persones amb paràlisi cerebral a través de la tecnologia i específicament les Tecnologies de Suport i els Sistemes Alternatius i Augmentatius de Comunicació.  

Vols saber-ne més? Visita http://aspacenet.aspace.org/.  

Objectiu del projecte #ConRitmo

El projecte #ConRitmo té com a objectiu que els usuaris participin en nous contextos com presentar-se als altres a partir de garrotins personalitzats, així com, compartir la creació musical amb les seves famílies, amics o membres de la societat en general.

A través d'aquest projecte estem augmentant les habilitats de comunicació i d'execució en les activitats de la vida diària dels usuaris i com a conseqüència estem millorant la percepció que té l'entorn sobre ell, incrementant la seva autonomia personal i autoestima.

La musicoterapeuta del centre, cantant un garrotin a una alumna
La musicoterapeuta del centre, cantant un garrotin a una alumna.

Què són els garrotins?

La glosa és tot tipus de cançó improvisada dels quals el ritme del garrotin n'és un d'ells. La tornada és sempre la mateixa i les estrofes es van improvisant.

Tornada:

Al garrotin, al garrotan,
de la vera vera vera de Sant Joan;
Al garrotin, al garrotan,
de la vera vera vera de Sant Joan.


Voleu saber-ne més sobre la glosa? Doncs a aquí us deixem un documental que en parla. I si voleu saber com sonen els garrotins aneu fins al minut 9:55!

Una mestra del centre ajudant a un alumne a compondre el seu garrotin
Una mestra del centre ajudant a un alumne a compondre el seu garrotin.

Quin és el premi del projecte #ConRitmo?

Un munt de material TIC per millorar la comunicació i el fer dels nostres alumnes.

Amb aquest material podem fer música, gravar, fotografiar, jugar, experimentar, crear, escollir, augmentar i gaudir de les experiències del dia a dia.

fotografia del material aconseguit gràcies al premi
Material aconseguit gràcies al premi.

Com aconseguirem els objectius?

Aquest projecte es divideix en tres grans blocs:


Nen de l'escola gaudint del seu garrotin personalitzat.
Nen de l'escola gaudint del seu garrotin personalitzat.

#MePresentoAlMundoMundial

La primera gran etapa del projecte #ConRitmo l'hem estat duent a terme des de finals de setembre a l'escola i consisteix en crear "garrotins" personalitzats per cada un dels alumnes, mestres,... de l'escola. Els alumnes amb els recursos comunicatius i l'ajuda de les tutores han treballat el contingut dels versos i amb l'Anna Losantos, musicoterapeuta del centre, hi han posat la música i el ritme.  

Un cop hem tingut enregistrats tots els "garrotins" de l'escola hem creat una presentació "Amida" per cada classe on hi hem inclòs les cançons de tots els nens i nenes. D'aquesta manera els alumnes ara podran reproduir tots els "garrotins" que han estat treballant a l'aula durant el primer trimestre.  




Alumna decidint el contingut de la lletra del seu garrotin.
Alumna decidint el contingut de la lletra del seu garrotin.
La musicoterapeuta i una mestra treballant i cantant un garrotin amb un alumne.
La musicoterapeuta i una mestra treballant i cantant un garrotin amb un alumne.
Compartint el garrotin d'un alumne cantant i ballant amb la seva classe.
Compartint el garrotin d'un alumne cantant i ballant amb la seva classe.
Mestra gaudint d'un garrotin personalitzat amb un alumne.
Gravant un garrotin personalitzat per tal de poder crear les presentacions Amida posteriorment.

Reunió amb els pares de l'escola
Presentació del projecte als pares.

#MiFamiliaMeCantaYMeEncanta

El segon bloc del projecte #ConRitmo va dirigit a les famílies dels nens i nenes de l'escola i té com a objectiu que aquestes facin vídeos dedicats als seus fills i que aquests puguin reproduir-los de manera autònoma mitjançant presentacions Amida.  


Per tant, pares i mares de l'escola, necessitem la vostra col•laboració! Us presentem dues opcions:  

 1. Tal i com indica el nom d’aquesta “Mi família me canta y me encanta”, i per això us animem a que elaboreu garrotins diferents que aniran destinats directament al vostre fill/a. Podeu fer-hi participar a qui cregueu més oportú (familiars, amics, veïns, coneguts...), de manera que podeu elaborar la quantitat de vídeos que vulgueu fins a un màxim de 6.

 2. Per als que no siguin gaire cantaires també podeu fer un vídeo explicant alguna cosa al vostre fill (penseu en fer un missatge genèric que li ressoni al nen/a). Podeu fer-hi participar a qui cregueu més oportú (familiars, amics, veïns, coneguts...), de manera que podeu elaborar la quantitat de vídeos que vulgueu fins a un màxim de 6.

Per tant els passos a seguir són:

 1. Gravar els vídeos (mòbil, tauleta, càmera,...).

 2. Penjar els vídeos al Youtube.

 3. Crear una presentació Amida
  1. Per crear presentacions cal que primer us registreu.
  2. Un cop registrats heu d'entrar al vostre compte posant el vostre login i contrassenya i ja podeu crear una presentació fent clic a "Crea un Amida nou" o al següent enllaç.
  3. Com veureu a l'hora de crear una presentació Amida nova un dels camps que es demana són les etiquetes. Aquestes serveixen per organitzar millor les presentacions. Per aquest motiu us demanem que hi poseu l'etiqueta "mifamiliamecantaymeencanta", de la següent manera: Captura de pantalla del camp on s'han d'introduir les etiquetes, 
											del formulari de crear una presentació Amida nova

Des de l'escola estem a la vostra disposició per tot el que necessiteu. Estarem encantats de col•laborar amb vosaltres a l’hora de penjar vídeos, fer els Amides... si teniu algun problema a l’hora de fer-ho.

També podeu contactar amb nosaltres a través del correu amida@amidacomunica.cat.


Il·lustració garrotin.
Il·lustració de Marta Quella Font.
Logo qui organitza aquest concurs

QUI ORGANITZA AQUEST CONCURS?

El concurs #ElGarrotinMasMejor està organitzat per l'Escola d'E.E. l'Arboç, de la Fundació el Maresme i forma part del projecte #ConRitmo que s'està duent a terme aquest any a l'escola. Si vols saber-ne més no dubtis en visitar l'apartat "Projecte Aspacenet" de la nostra web: http://amidacomunica.cat/projecteaspacenet.

Logo qui organitza aquest concurs

OBJECTIU DEL CONCURS

L’objectiu d’aquest concurs és oferir un espai obert a tothom que potenciï la participació d’usuaris, famílies, professionals d’altres centres i persones en general , tot compartint experiències. Pretenem crear un espai on tots tinguem les mateixes oportunitats d’expressió i alhora incrementar l’autoestima i l’autonomia personal.L’objectiu d’aquest concurs és oferir un espai obert a tothom que potenciï la participació d’usuaris, famílies, professionals d’altres centres i persones en general , tot compartint experiències. Pretenem crear un espai on tots tinguem les mateixes oportunitats d’expressió i alhora incrementar l’autoestima i l’autonomia personal.

Logo què haig de fer per participar-hi?

QUÈ HAIG DE FER PER PARTICIPAR-HI?

1 - El primer pas és que pensis o escriguis un garrotin i et gravis cantant-lo, la temàtica és totalment lliure. Por ser amb música o a capel.la, que vol dir només cantada amb veu. Pots veure exemples al Youtube Amidacomunica (no cal que siguin iguals, només és a tall d’exemple). L'únic requeriment que han de tenir els vídeos presentats és que tinguin un garrotin ideat i cantat per a vosaltres, així que pel que fa la resta, deixa volar la imaginació!

Un cop tinguis el vídeo has de penjar-lo al Youtube.

2 - En el segon pas hauràs de fer clic al botó "Participa!" que trobaràs al següent enllaç: http://amidacomunica.cat/projecteaspacenet , a la pestanya "#ElGarrotinMasMejor" o anar directament a http://amidacomunica.cat/projecteaspacenet/participa . En aquesta pàgina trobaràs un formulari on, a part d'altres dades, hauràs de facilitar el link del Youtube del teu vídeo i el teu correu electrònic perquè ens puguem posar en contacte amb tu.

Logo dates

DATES

El concurs estarà obert del 20 de gener del 2016 al 15 d’abril del 2016. El veredicte es farà públic el 25 d’abril del 2016 en una gran gala que es farà a l’escola l’Arboç. Posteriorment també s'enviarà un correu a tots els participants amb la decisió presa pel jurat. També es farà pública a les nostres xarxes socials.

Logo qui hi pot participar

QUI HI POT PARTICIPAR?

El concurs està obert a tothom qui hi vulgui participar. Familiars dels nens del centre, escoles, esplais, associacions,... o qualsevol persona que a nivell particular vulgui participar-hi! S'hi pot participar a nivell individual o en grup i no hi ha límit de participacions per concursant.

Logo el jurat

EL JURAT

El jurat estarà composat per 8 alumnes del centre, 2 mestres, 2 familiars i 2 persones no vinculades al projecte que mitjançant aquesta aplicació web (AmidaComunica.cat) podran veure i analitzar per poder deliberar i arribar als 3 Garrotins guanyadors.

Logo prmis

PREMIS

Il·lustració garrotin.

S'atorgaran tres premis que consistiran en:

 • 1er premi al Garrotin més divertit - Càmera de fotos i vídeo digital Sanyo 10Mpx
 • 2on premi al Garrotin més divertit - Estació meteorològica digital
 • 3er premi al Garrotin més divertit - Pen Drive 16GB
A més, es farà menció al "garrotin" més creatiu i el "garrotin" més espectacular. Ens reservem mencions especials per "garrotins" curiosos.

Logo altres clàusules

ALTRES CLÀUSULES

 • Les dades personals facilitades (nom i correu electrònic) formaran part d'una llista de correus propietat de l'escola a la qual s'hi enviarà informació referent al concurs (recordatoris, veredicte,...). També podrà ser utilitzada per enviar informació que creiem que pugui ser del vostre interès referent a l'escola i/o a l'aplicació web AmidaComunica. En cas que no estiguis interessat en rebre més correus podràs desubscriure't de la llista seguint un enllaç que inclouran tots els correus enviats.
 • L’organització es reserva el dret de treure o no publicar els vídeos i/o fotos que no tinguin un contingut adequat o que no estiguin en la línia dels nostres objectius.
 • La participació en aquest concurs voldrà dir que s’accepten totes les bases establertes en aquest document.
Icones de freepik.com