logo Amida

AmidaComunica.cat és un entorn on-line que permet crear, reproduir i compartir presentacions "Amida".

Aquesta eina està pensada perquè estigui oberta a qualsevol persona a qui li pugui fer servei, mitjançant un registre gratuït. Tot i així, actualment només es permet la creació d'una única presentació per usuari ja que l'eina no està acabada ni preparada per un gran volum de contingut.

Què són les presentacions "Amida"?

Aquestes ofereixen la reproducció de fins a 6 vídeos del Youtube en un entorn tancat i pensat per tal de facilitar la seva reproducció a persones amb discapacitats motrius, sensorials, cognitives i emocionals, així com als que estan en edat d’escola bressol i educació infantil. Pretenen d'aquesta manera ser una eina que ofereix a aquests perfils d'usuari l'oportunitat de triar de manera autònoma entre 6 opcions.

Per tal d'evitar distraccions i excés d'informació les presentacions "Amida" es reprodueixen en pantalla completa i amb un disseny molt simple, entenedor i agradable.



Aquestes presentacions tenen com a característica diferencial la seva forma d'accés. Per tal que aquesta s'adeqüi al màxim als diferents perfils d'usuari i dispositius utilitzats, s'ofereixen vàries opcions.

captura de pantalla d'una presentació Amida de Carnaval
Il·lustració d'un ordinador reproduint una presentació Amida.
il·lustració d'un ordinador
En el cas d'utilitzar un ordinador, les presentacions es poden reproduir usant el ratolí de manera convencional o per encerclament dirigit:
  • il·lustració d'un ratolí
    Ratolí

    Permet accedir als diferents vídeos fent un clic sobre la casella corresponent. Durant la reproducció dels vídeos cal prémer el botó dret per tornar enrere i l'esquerre per tornar a començar.

  • Encerclament dirigit

    Permet simplificar l'accés usant únicament dos botons, un encarregat de fer la cerca i l’altre l'acció.

    És un funcionament molt senzill, fàcil d’entendre i aprendre que permet que qualsevol usuari pugui utilitzar i reproduir les diferents activitats autònomament, escollint i accionant els elements que vulgui en cada moment.

    Hi ha diferents possibilitats per utilitzar aquest mode de reproducció:

    • il·lustració ratolí encerclament
      ⇨ Usar els dos botons del ratolí (el dret fa la cerca i l’esquerre l’acció). Útil per aquells usuaris capaços de pressionar els botons però incapaços de controlar el moviment d'aquest.
    • il·lustració d'un ratolí
      ⇨ Usar les tecles espai i enter del teclat (la primera fa la cerca i la segona l’acció). Es poden utilitzar identificadors tàctils per facilitar la localització d’aquestes dues tecles al teclat.
    • il·lustració commutadors encerclament
      ⇨ Usar dos commutadors. Aquests poden emular els dos botons del ratolí utilitzant ratolins adaptats o altres adaptadors com BJ-805, o les tecles espai i enter utilitzant adaptadors com el mateix BJ-805.

      Aquesta opció permet simplificar encara més l’accés als usuaris que ho necessitin, fent més clara la utilització de dos botons diferenciats.

      A alguns usuaris els pot ajudar només tenir a la vista els dos commutadors i la pantalla, eliminant qualsevol altre element per evitar distraccions i així facilitar la comprensió. A d'altres els pot ajudar poder accionar els commutadors amb els peus, genolls,... o d’altres parts del cos on tinguin més moviment voluntari. Per fer-ho, sovint s’utilitzen braços articulats.

      El commutador encarregat de fer la cerca acostuma a ser de color groc i l'encarregat de fer l'acció de color vermell. Tot i que els colors no són importants, és aconsellable que siguin sempre els mateixos i que estiguin sempre en el mateix ordre, un a la dreta i l'altre a l'esquerre.

      usuari utilitzant l'Amida amb commutadors
      Nen usant l'accés mitjançant polsadors.
    captura de pantalla d'una presentació Amida de Carnaval
    Captura de pantalla d'una presentació Amida amb l'encerclament activat.

    A l'activar la reproducció per encerclament dirigit es seleccionarà la primera icona amb un requadre vermell. Per tal d'anar saltant d'icona en icona s'utilitzarà el botó de la cerca i per tal de reproduir el vídeo associat a la icona seleccionada s'utilitzarà el botó de l'acció.

    Durant la reproducció d'un vídeo el botó de la cerca s'utilitzarà per tornar enrere i el botó de l'acció per tornar a començar la reproducció del vídeo actual.

dispositius tàctils
En el cas d'utilitzar una tauleta, mòbil o qualsevol dispositiu amb pantalla tàctil, les presentacions es poden reproduir de manera convencional o per encerclament dirigit.
  • il·lustració tàctil
    ⇨ Per usar la pantalla tàctil de manera convencional només cal pressionar una de les icones de la presentació perquè comenci a reproduir-se el vídeo.

    Per tornar enrere s'ha d'arrossegar el dit d'esquerre a dreta de la pantalla. Si fem pressionem a qualsevol zona de la pantalla mentre s'està reproduint un vídeo, aquest tornarà a començar.

  • il·lustració tàctil

    ⇨ En usar la pantalla tàctil amb encerclament cal arrossegar el dit de dreta a esquerre de la pantalla per canviar la selecció a la següent casella. També es pot fer el gest al revés per seleccionar la casella anterior. Un cop tinguem la casella que vulguem seleccionada només cal que pressionem a qualsevol part de la pantalla perquè el vídeo es comenci a reproduir.

    Mentre el vídeo es reprodueixi podem pressionar la pantalla perquè torni a començar o arrossegar el dit d'esquerre a dreta per tirar enrere.

Veu sintètica

dispositius tàctils

L'Amida també permet reproduir les presentacions amb una ajuda auditiva pensada principalment per aquells usuaris amb deficiències visuals.

En crear una presentació es generen àudios amb els títols de les icones de manera automàtica.

L'àudio de cada icona sonarà en passar el ratolí per sobre i en el cas de l'encerclament dirigit, en canviar la selecció.

El fet que aquestes presentacions puguin ser personalitzades fa que sigui una eina molt versàtil i potent ja que permet la creació de material adaptat de manera molt senzilla.  

Perquè sis icones?

Tot i que es permet la creació de presentacions amb menys icones, sis acostuma a ser el número òptim, sobretot si es reprodueix per encerclament dirigit ja que sinó el recorregut de l'elecció seria massa llarg.