logo Amida

AmidaComunica.cat és un entorn on-line que permet crear, reproduir i compartir presentacions "Amida".

Aquesta eina està pensada perquè estigui oberta a qualsevol persona a qui li pugui fer servei, mitjançant un registre gratuït. Tot i així, actualment només es permet la creació d'una única presentació per usuari ja que l'eina no està acabada ni preparada per un gran volum de contingut.

Què són les presentacions "Amida"?

Aquestes ofereixen la reproducció de fins a 6 vídeos del Youtube en un entorn tancat i pensat per tal de facilitar la seva reproducció a persones amb discapacitats motrius, sensorials, cognitives i emocionals, així com als que estan en edat d’escola bressol i educació infantil. Pretenen d'aquesta manera ser una eina que ofereix a aquests perfils d'usuari l'oportunitat de triar de manera autònoma entre 6 opcions.

Per tal d'evitar distraccions i excés d'informació les presentacions "Amida" es reprodueixen en pantalla completa i amb un disseny molt simple, entenedor i agradable.Aquestes presentacions tenen com a característica diferencial la seva forma d'accés. Per tal que aquesta s'adeqüi al màxim als diferents perfils d'usuari s'ofereixen dues opcions per tal de reproduir les presentacions:

captura de pantalla d'una presentació Amida de Carnaval
Il·lustració d'un ordinador reproduint una presentació Amida.
 • il·lustració d'un ratolí
  Ratolí - permet accedir als diferents vídeos fent un clic sobre la casella corresponent. Durant la reproducció dels vídeos cal prémer el botó dret per tornar enrere i l'esquerre per tornar a començar.
 • il·lustració d'un ratolí amb commutadors

  Encerclament dirigit - Permet limitar l'accés als dos clics del ratolí, sense que el moviment d'aquest afecti. El botó dret fa la cerca i l'esquerre l'acció.

  Aquest tipus d'accés pot ser utilitzat de dues maneres diferents:

  ⇨ Fent servir els clics del ratolí directament, útil per aquells usuaris capaços de fer clic als botons però incapaços de controlar el moviment d'aquest.


  • ⇨ Fent servir dos commutadors (associats als clics del ratolí usant ratolins adaptats), ja sigui per la necessitat de limitar els elements accessibles per l'usuari per tal d'evitar distraccions (per tant deixant al seu abast únicament els dos commutadors i la pantalla, eliminant el teclat i el ratolí) com per facilitar l'accés col•locant-los a la part del cos on l'usuari tingui més moviment voluntari.

   El commutador que emula el clic dret acostuma a ser de color groc (encarregat de fer la cerca) i el que emula el clic esquerre de color vermell (encarregat de fer l'acció).

   usuari utilitzant l'Amida amb commutadors
   Nen usant l'accés mitjançant polsadors.
  • captura de pantalla d'una presentació Amida de Carnaval
   Captura de pantalla d'una presentació Amida amb l'encerclament activat.

   Per activar la reproducció per encerclament dirigit cal prémer la lletra "e" del teclat i es seleccionarà la primera icona amb un requadre vermell. Per tal d'anar saltant d'icona en icona s'utilitzarà el botó dret (commutador groc) i per tal de reproduir el vídeo associat a la icona seleccionada s'utilitzarà el botó esquerre (commutador vermell).

   Durant la reproducció d'un vídeo el botó dret (commutador groc) s'utilitzarà per tornar enrere i el botó esquerre (commutador vermell) per tornar a començar la reproducció del vídeo actual.

El fet que aquestes presentacions puguin ser personalitzades fa que sigui una eina molt versàtil i potent ja que permet la creació de material adaptat de manera molt senzilla.  

Perquè sis icones?

Tot i que es permet la creació de presentacions amb menys icones, sis acostuma a ser el número òptim, sobretot si aquest utilitza l'encerclament dirigit ja que sinó el recorregut de l'elecció seria massa llarg.